Slovenka leta 2018 po izboru revije Jana je Urša Zgojznik

Uredništvo revije Jana je v klubu Cankarjevega doma razglasilo Slovenko leta 2018. Bralke in bralci so med 10 kandidatkami prestižni naslov podelili Urši Zgojznik, predsednici društva Ekologi brez meja in dolgoletni aktivistki za čistejše okolje.

V izbor za letošnji naziv Slovenka leta je uredništvo revije Jana uvrstilo 10 izjemnih žensk, od katerih je vsaka na svojem področju v letu 2018 stopila iz povprečja in s svojim delom zaznamovala svoje okolje, številne med njimi tudi izven naših meja. Vse kandidatke so s svojo požrtvovalnostjo spomnile, da noben človek ni otok sam zase, temveč da smo vsi na planetu med seboj povezani.

Slovenka leta 2018 Urša Zgojznik je v okviru društva Ekologi brez meja letos organizirala uspešno akcijo Očistimo Slovenijo pod geslom: Čistimo zadnjič – ozaveščamo za vedno!

A profesorica matematike in pedagogike je dejavna vseskozi, saj sodeluje še pri drugih projektih v društvu in poudarja, da moramo na odpadke pogledati z druge strani, kaj lahko v vsakdanjem življenju naredimo, da jih bo manj. Slovenija se je tudi zaradi njihove čistilne akcije pred kratkim uvrstila na peto mesto med najbolj čistimi državami po indeksu EPI (angl. environmental performance), ki sta ga razvili univerzi Yale in Columbia.

Revija Jana je naziv Slovenka leta letos podelila že 30-ič. Odgovorna urednica Jane, Lidija Petek Malus, je o tem, kaj nagrada pomeni za revijo, povedala: »'Misli, kar drugi ne razmišljajo. Glej, česar drugi ne gledajo. Poslušaj, kaj drugi ne slišijo. Delaj tisto, kar drugi ne naredijo. In uspel boš,' je dejal Jack Ma Yun, po svetu znan kot ustanovitelj Alibaba Group in najbogatejši kitajski poslovnež, vlagatelj in filantrop. Ko sem prebrala ta citat, sem pomislila na letošnje nominiranke za Slovenko leta – prav vsaka izmed njih s svojim delom, načinom razmišljanja, angažiranostjo in naravnanostjo sporoča, da se da živeti drugače. Vizionarke, ženske, ki razmišljajo izven okvirjev, ženske, ki jim je mar za sočloveka: osveščajo o bolj čistem planetu (Alenka, Matea in Urša), uči o čustveni inteligenci na delovnem mestu (Irena), rešuje življenja (Mojca), uči in spodbuja dijake (Alenka), bori se za pravice bolnikov (Kristina), za enakost in pravičnost izključenih (Neža), motivirata in navdihujeta, da se v življenju da vse (Alenka in Željka). To so vrednote, ki so blizu poslanstvu revije Jana, zato sem ponosna, da sodelujemo in predstavljamo širši slovenski javnosti tako močne in izjemne ženske.«

Nagrajenki je ob prejemu naziva Slovenka leta 2018 čestital tudi Tomaž Drozg, lastnik in direktor založbe Adria Media Ljubljana, ki za izvedbo in organizacijo prireditve skrbi že tretje leto.

  • Več o dogodku si lahko preberete tukaj, podrobnejšo predstavitev vseh 10 letošnjih kandidatk pa tukaj